Dobroty vyrobené doma
Sú chutnejšie ako kupované a je to aj skvelý a vítaný darček pre vašich priateľov
1.Marhuľové čatní (na 4 poháre á 250 ml)
500 g marhúľ, 250 g cibule, 250 g rebarbory, 50 g zázvoru, 1 limeta, 75 g hrozienok, 100 ml ovocného octu, 200 g cukru, 1 lyžička horčicových semienok, štipka kayenského korenia, 1 g šafránu.
Marhule odkôstkujeme a pokrájame. Cibuľu pokrájame na plátky. Rebarboru očistíme a nakrájame na kúsky. Zázvor očistíme a posekáme. Nastrúhame kôru z limety a šťavu vytlačíme.
Všetky prísady varíme asi 60 min. na kašu, horúce plníme do pohárov.
2. Mirabelkové čatní (na 3 poháre)
1 mango, 300 g mirabeliek, 1 zväzok jarnej cibule, 150 g cukru, 150 ml octu, 50 g hrozienok, 2 lyžice sezamových semienok
Mango ošúpeme, pokrájame na kocky. Mirabelky vykôstkujeme, rozkrájame na štvrtiny. Cibuľky očistíme, umyjeme, pokrájame na kolieska..
Prísady uvedieme v hrnci do varu. Neprikryté prudko varíme 20 min. Občas zamiešame. Horúce plníme do pohárov, uzavrieme a obrátime dnom nahor. Čas skladovanie je 6 mesiacov.
3. Slivkový ocot (na jeden pohár)
250 g sliviek, 300 ml ovocného octu, 1 kvet anýzu, kúsok škorice
Slivky umyjeme a dookola poprepichujeme vidličkou. Naplníme do pripravených pohárov a zalejeme ovocným octom. Pridáme anýz a škoricu. Necháme stáť na slnku asi 14 dní.
Ocot zlejeme, prefiltrujeme. Plníme do vymytých pohárov. Trvanlivosť pri skladovaní v chlade je 6 mesiacov.
4. Cesnakový olej
5 strúčikov cesnaku, 4 stonky bazalky, 500 ml chuťovo neutrálneho oleja
Strúčiky cesnaku očistíme. Bazalku umyjeme, dôkladne osušíme, lístky otrháme.
Všetky prísady dáme do dopredu dôkladne umytej a vysušenej fľaše. Zalejeme olejom. Na studenom tmavom mieste necháme luhovať asi dva týždne. Nakoniec cesnakový olej prelejeme do čistej fľaše a uzavrieme.
5. Uhorkový kečup (na 1 pohár)
2 šalátové uhorky, 1 šalotka, 1 zväzok kôpru, 25 g soli, 100 g horčicových semienok, biele korenie, na špičku noža mletého zázvoru, 125 ml ovocného octu
Uhorky umyjeme a rozmixujeme. Šalotku očistíme, kôpor umyjeme, oboje jemne nasekáme. Všetko zmiešame a osolíme. Cez noc nechajme odkvapkať.
Horčicové semienka, korenie, zázvor a ocot zmiešame do uhorkového pyré. Uhorkový kečup plníme do pohárov a uzavrieme.
6. Hubová omáčka ( na 1 pohár)
1 kg šampiňónov, 100 g soli, 1 bobkový list, 1 lyžica octu, 4 klinčeky, po 4 zrnká nového korenia a čierneho korenia
Šampiňóny očistíme. Skrátime stopku. Zomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame so soľou. Prikryté necháme odležať týždeň v chladničke.
Zomleté šampiňóny varíme s bobkovým listom, octom a korením na miernom ohni 2 hodiny. Omáčku precedíme pec plátno, ešte raz povaríme, naplníme do pohárov a dobre uzavrieme.
7. Fazule na kyslo ( na 4 poháre)
100 ml octu, 1 lyžička soli, 1 lyžica cukru, 1 lyžička horčicových semienok, 1 kg faule, 100 g cibuliek perloviek, 12 šalviových lístkov
Ocot povaríme spolu so soľou, cukrom a horčicovým semienkom, fazuľou a perlovkou asi 10 minút. Vyberieme a plníme so šalviou do pohárov.
Nálev varíme 5 minút, horúci nalejeme na fazule. Poháre ihneď uzavrieme a necháme vychladnúť.
8. Pestrá paprika (na 4 poháre)
2 kg paprík, 150 ml octu, 4 cibule, 1 lyžička soli, 2 lyžičky cukru, 1 lyžica zrniek čierneho korenia.
Papriky rozpolíme, vykrojíme jadrá a pečieme v rúre pri 225 stupňoch 20 minút. Šupku stiahneme a dužinu pokrájame ba široké rezance. Naukladáme do pohárov.
Ocot, očistené cibuľky a 1 l vody povaríme s korením. Horúce nalejeme na papriky. Poháre uzavrieme. Nálev po dvoch dňoch zlejeme, povaríme. Vychladený nalejeme naspäť, poháre uzavrieme.